HTML

engljezik.png bihjezik.png

Slajdovi

Dobrodošli

WBGF Svjetsko Klupsko Prvenstvo 2022 u Neumu/11-16.10.2022

Nakon šest dana takmičenja, u Neumu je završeno Svjetsko klupsko prvenstvo u backgammonu, koje je po prvi put kao ovakvo održano na prostoru BiH. Nastupilo je više 60 igrača iz 20 zemalja svijeta, a nije nevažno spomenuti da su nastupili igrači iz Južne Afrike, Australije, Macaoa.

Na kraju je najbolja bila ekipa norveškog Tromsøa čije boje su branili André Larsen, Geir Pedersen, Jon Kristian Røyset. U finalnom susretu Norvežani su nadigrali domaću ekipu Neretve (Almir Vajzović, Draženko Vučina, Emir Begić, ukupnim rezultatom 2:1. Prethodno je u polufinalu Tromsø također bio bolji od ekipe iz Mostara 2:1 (Alem Zajmović, Merzuk Jugo, Ramiz Zajmović), dok je Neretva lako eliminirala Game Changers iz Austrije 3:0. Ekipa Mostara je u ovom društvu na kraju ostala bez medalje, nakon velike borbe u susretu za treće mjesto. Za najboljeg igrača svjetskog klupskog prvenstva proglašen je Sarajlija Emir Begić inače član ekipe Neretva. Emir je imao najveći broj pobjeda. 

Osim svjetskog prvenstva odigrano je još 9 turnira tijekom šest dana takmičenja u Neumu. Open Masters turnir je pripao fenomenalnom Bernhardu Mayru (Austrija), ispred Murata Murata iz Grčke. Na drugoj strani Last Chance-u ovog turnira pripao je Šveđaninu Konradu Fröschlu koji je bio uspješniji od još jednog Šveđanina Omida Badieia. Do polufinala Masters turnira stigao je i Merzuk Jugo. 

O okviru Open Intermediate turnira imali smo dominaciju igrača iz Mostara. Na ovom turniru smo u finalu imali međusobni okršaj dvojice igrača iz Mostara, duel mladosti (Benjamin Čamo) i iskustva (Mladen Čizmić) koji je na kraju otišao na stranu mladog Čame. Kada je u pitanju Intermediate turnir, Last Chance, tu je na kraju prvi bio Zoran Kožul ispred Emira Zalihića. Odigrana su i dva Super jackpot turnira u obliku kup natjecanja. Jedan je pripao Amelu Boškailu, drugi još jednom Šveđaninu Jamshidu Araniju. Boškailo je za titulu savladao Konrada Fröscha, Arani Vučinu. Svoju odličnu formu na ovo turniru su još jednom potvrdili Vučina i Boškailo u speedgammonu. Boškailo je na kraju dvije zlatne medalje, dok je drugi speedgammon pripao Vučini. Draženko Vučina je na putu do zlata prvo u polufinalu sredio Royseta, a zatim u finalu Austrijanca Sausenga. 

Još su odigrani turniri u parovima i DMP (na 1 ojn/poen). Turnir u parovima je osvojila francuska ekipa koju je predvodio odlični Minh Nguyen, dok je drugi DMP turnir u konkurenciji od 128 igrača pripao Vučini. Na ovom turniru u Neumu je nastupa sama elita backgammon svijeta. Pored navedenog Norvežanina Jon Kristina Royseta (bivši svjetski prvak, trenutni prvak svijeta u parovima), tu je bio prvak Francuske Alain Babillon,višestruki prvak Belgije Michel Lamote, Reinhold Drugowitsch (Austrija) trenutni prvak Europe u intermediate-u, Andreas Sauseng trenutni prvak Europe u parovima i drugi igrač Austrije, Andrea Riebler treća na rang listi Austrije, jedna od najboljih igračica svijeta Pia Jeppesen (Danska),te Bernhard Mayr predsjednik WBGF-a (Svjetske backgammon federacije). 
Sve navedene informacije možete preuzeti i u obliku letka.
Samo kliknite na link Turnirski letak da bi ga preuzeli.
0 0